Pakiet książek 3 Zachodnich nauczycieli ZEN: B. Magid + Ch. Joko Beck + A. Poraj

Dostępność: średnia ilość
Producent: -
Kod produktu: 4624-2786E

Pakiet zawiera książki 3 zachodnich nauczycieli ZEN, którzy oprócz doświadczenia wglądu posiadają bardzo dobre przygotowanie psychologiczne. Dzięki temu ich przekaz jest bardzo klarowny, trafiający w punkt, a przy tym skoncentrowany na doświadczaniu codzienności w pełnym wymiarze.

Charlotte Joko Beck
Amerykańska nauczycielka zen oraz autorka popularnych również w Polce książek „Zen na co dzień: miłośc i praca” i „Żywy zen. Nic niezwykłego”. Urodziła się w 1917 roku w New Jersey, ukończyła studia muzyczne w Oberlin Conservatory of Music i jakiś czas pracowała jako pianistka i nauczycielka gry na fortepianie. Wyszła za mąż i wychowała czworo dzieci. Po rozstaniu z mężem pracowała jako nauczycielka, sekretarka i asystentka na uniwersytecie. Jako czterdziestolatka rozpoczęła praktykowanie zen pod kierunkiem Hakuyu Taizana Maezumiego w Los Angeles, a później pod kierunkiem rosiego Yasutaniego i rosiego Soena.

Otrzymawszy przekaz Dharmy otworzyła w 1983 roku szkołę San Diego Zen Center, gdzie była nauczycielką aż do roku 2006. Jej zasługą są ważne innowacje w nauczaniu zen - uczyła swoich studentów pracy nad codziennymi emocjami zamiast unikania ich czy ucieczki przed nimi. Z tego powodu zyskała wielu uczniów zainteresowanych związkami pomiędzy zen a współczesną psychologią. Kilku uczniów, którzy otrzymali od niej przekaz Dharmy jest obecnie czynnymi psychologami lub psychiatrami.

W 1995 wraz ze swoimi uczniami założyła Szkołę Zen Zwyczajny Umysł (Ordinary Mind Zen School).

Alexander Poraj - Żakiej

Mistrz zen świeckiej linii Pusta Chmura, nauczyciel kontemplacji chrześcijańskiej, dr teologii i oficjalny następca Willigisa Jägera. Dyrektor duchowy ośrodka „Benediktushof” w Holzkirchen (Niemcy), który należy do największych ośrodków tego typu w Europie, założonego w 2003r. przez benedyktyna i mistrza zen Willigisa Jägera. Był prezesem sieci klinik psychosomatycznych z siedzibą w Berlinie oraz stworzył Akademię Psychosofii w Hiszpanii. Jest współzałożycielem fundacji „Mądrość Wschodu i Zachodu” w Niemczech, Hiszpanii i w Polsce. Współtworzy Instytut Rozwoju Osobistego EUPHONIA we Wrocławiu.

Prowadzi kursy, warsztaty i wykłady w całej Europie jako coach i doradca biznesu.

Barry Magid
Psychoanalityk i terapeuta z wieloletnim doświadczeniem, nauczyciel zen szkoły Zwykły Umysł (Charlotte Joko Beck).

Prowadzi superwizje i prywatną praktykę w Nowym Jorku.