Komplet książek o ZEN Fundacji. Rozmowy o codzienności + Zen w codzienności

Okazja do kupienia kompletu 2 książek wydanych dotychczas przez Fundację Mądrość Wschodu i Zachodu. Atrakcyjna cena, niższy koszt przesyłki.

"Zen w codzienności" Autor: Alexander Poraj - Żakiej.

Książka jest zbiorem zredagowanych wykładów Alexandra Poraj- Żakieja, mistrza zen świeckiej linii Pusta Chmura, wygłoszonych przede wszystkim jako teisho podczas sesshin, które odbywały się w Polsce w latach 2012-2016.

Autor, mistrz zen z przygotowaniem terapeutycznym, wprowadza zainteresowanych praktyką nie tylko w samą technikę zazen. Udziela przede wszystkim wskazówek jak praktykować w codzienności XXI wieku bez konieczności rezygnacji z aktywnego życia, rodziny, pracy oraz pasji. Zwraca szczególną uwagę na* trudne emocje, jakie pojawiają się podczas praktyki, takie jak lęk i poczucie winy.

Wyjaśnia również podstawy tworzenia się tożsamości z punktu widzenia zen. Książka zawiera także unikalny materiał- odpowiedzi na konkretne pytania uczestników sesshin. Przybliżają one esencję zen, pokazują m.in. rolę symbolicznego buddy w świeckiej linii zen, inspirują tradycyjnymi koanami i wskazują na podstawy praktyki czystej obecności w aktywnym życiu, jakie większość z nas prowadzi.

"Rozmowy o codzienności" - wywiad z Alexander Poraj - Żakiej i Willigisem Jagerem

Główną intencją książki jest ukazanie czytelnikowi, że duchowość nie jest niczym nadzwyczajnym, zarezerwowanym dla garstki mnichów, lecz jest prostym, dostępnym dla każdego zaangażowanym życiem z pasją. Obaj mistrzowie opowiadają o swoim życiu, drogach, którymi podążali, pasjach, poszukiwaniach. Z różnych perspektyw opisują jedność codziennego życia i zen.

"Rozmowy o codzienności" to spotkanie człowieka z człowiekiem. To rozmowa o życiu, dzieciństwie, dorastaniu; o ważnych wyborach i niezwykłej determinacji w podążaniu własną ścieżką duchową; o tym, co trudne, ważne, pociągające i w gruncie rzeczy codzienne. Rozmowy o codzienności to rozmowy o zen, a zen jest świadomym przeżywaniem rzeczywistości — takiej, jaką ona jest.

Uwaga: wszystkie środki uzyskane ze sprzedaży książki zostają przeznaczone na realizację celów statutowych