Komplet książek Fundacji. (Nie) Zwyczajne Ja + Rozmowy o codzienności + Zen w codzienności

Producent: -
Kod produktu: D8E5-8907C

Okazja do kupienia kompletu 3 książek wydanych przez Fundację Mądrość Wschodu i Zachodu. W komplecie znajdziesz zarówno książki dotyczące praktyki ZEN jak i aspektów psychologicznych treningu medytacji.
Atrakcyjna cena, niższy koszt przesyłki.

"(NIE) zwyczajne JA", Autor: Jolanta Toporowicz.

Kim jesteśmy? Jak siebie definiujemy? Po co żyjemy? Jaki jest sens naszej egzystencji?

Oto pytania zadawane od zarania dziejów, pytania na które szukamy odpowiedzi, ponieważ gdzieś w głębi duszy mamy nadzieję, że znajdziemy odpowiedź. Cokolwiek by znaczyła i czegokolwiek by dotyczyła ta odpowiedź, szukamy i oglądamy nasze życie z różnych perspektyw. Od wieków religie, filozofia, nauka i sztuka także szukają odpowiedzi na te pytania. Czasem zatrzymują się w przekonaniu, że ją znalazły, by z czasem otworzyć następną niewiadomą i nową perspektywę.

Książka Jolanty Toporowicz nie jest ani analizą, ani próbą syntezy dotychczasowej wiedzy. Jednak z tej wiedzy wywodzi się i na niej opiera. Pokazuje jeden z punktów odniesienia schodząc trochę głębiej pod powierzchnię tego, czego jesteśmy świadomi bez doświadczenia kontaktu z nieświadomą częścią nas samych. Pokazuje fakty i zjawiska, które zachodzą „pod powierzchnią” potocznie dostępnej wiedzy psychologicznej i intelektualnych koncepcji.

Jest propozycją przyjrzenia się naszemu „ja” z miejsca, gdzie spotyka się psychoterapia z duchowością, z granicy łączącej świadomą wiedzę z nieświadomymi procesami i blokadami aż po dotykanie jedności, głębszej przestrzeni, w której wszyscy jesteśmy ze sobą współzależni i współodpowiedzialni.

Jolanta Toporowicz - certyfikowany psychoterapeuta EAP, założycielka Instytutu Rozwoju Osobistego Euphonia i współzałożycielka Fundacji Mądrość Wschodu i Zachodu, autorka mapy poziomów świadomości ego.

"Zen w codzienności" Autor: Alexander Poraj - Żakiej.

Książka jest zbiorem zredagowanych wykładów Alexandra Poraj- Żakieja, mistrza zen świeckiej linii Pusta Chmura, wygłoszonych przede wszystkim jako teisho podczas sesshin, które odbywały się w Polsce w latach 2012-2016.

Autor, mistrz zen z przygotowaniem terapeutycznym, wprowadza zainteresowanych praktyką nie tylko w samą technikę zazen. Udziela przede wszystkim wskazówek jak praktykować w codzienności XXI wieku bez konieczności rezygnacji z aktywnego życia, rodziny, pracy oraz pasji. Zwraca szczególną uwagę na* trudne emocje, jakie pojawiają się podczas praktyki, takie jak lęk i poczucie winy.

Wyjaśnia również podstawy tworzenia się tożsamości z punktu widzenia zen. Książka zawiera także unikalny materiał- odpowiedzi na konkretne pytania uczestników sesshin. Przybliżają one esencję zen, pokazują m.in. rolę symbolicznego buddy w świeckiej linii zen, inspirują tradycyjnymi koanami i wskazują na podstawy praktyki czystej obecności w aktywnym życiu, jakie większość z nas prowadzi.

"Rozmowy o codzienności" - wywiad z Alexander Poraj - Żakiej i Willigisem Jagerem

Główną intencją książki jest ukazanie czytelnikowi, że duchowość nie jest niczym nadzwyczajnym, zarezerwowanym dla garstki mnichów, lecz jest prostym, dostępnym dla każdego zaangażowanym życiem z pasją. Obaj mistrzowie opowiadają o swoim życiu, drogach, którymi podążali, pasjach, poszukiwaniach. Z różnych perspektyw opisują jedność codziennego życia i zen.

"Rozmowy o codzienności" to spotkanie człowieka z człowiekiem. To rozmowa o życiu, dzieciństwie, dorastaniu; o ważnych wyborach i niezwykłej determinacji w podążaniu własną ścieżką duchową; o tym, co trudne, ważne, pociągające i w gruncie rzeczy codzienne. Rozmowy o codzienności to rozmowy o zen, a zen jest świadomym przeżywaniem rzeczywistości — takiej, jaką ona jest.

Uwaga: wszystkie środki uzyskane ze sprzedaży książki zostają przeznaczone na realizację celów statutowych