Fala jest morzem. Rozmowy o duchowości. Willigis Jägera

Dostępność: średnia ilość

"Fala jest morzem. Rozmowy o duchowości" to wyjątkowa książka na polskim rynku wydawniczym. Jak pisze sam autor: powstała dla ludzi, którzy żyją w chrześcijańskim kręgu kulturowym, ale nie zostali ochrzczeni albo nie czują już przynależności do kościoła. Dla wielu osób w Polsce stała się pierwszym krokiem w kierunku zen praktykowanego w ramach świeckiej linii "Pusta Chmura".

Ukazuje, że to co my, ludzie Zachodu, nazywamy Bogiem można postrzegać jako Jedną Rzeczywistość, która objawia się pod wieloma postaciami, ale pozostaje zawze sobą. Jest jak morze, które objawia się w milionach fal, ale zawsze jest tą samą wodą.

Ojciec Wacław Oszajca SJ pisał o niej: Autor wypowiada to, co zaprząta głowę, co leży na sercu i na wątrobie, a także to, co ością staje w gardke każdemu człowiekowi - niezależnie od tego, czy jest on chrześcijaninem, buddystą, poszukującym czy niewierzącym.

Z kolei Wojciech Eichelberger, psychoterapeuta tak ją przedstawiał: To mądra książka, emanująca współczuciem, lecząca zabłąkane dusze i rozdarte serca - a nade wszystko - wzywająca wszystkich ludzi wiary do uznania ich odwiecznego braterstwa.