I. Przetwarzanie danych osobowych

Dane osobowe przekazywane nam przez Klienta w związku z rejestracją i korzystaniem ze Księgarni Mądrość Wschodu i Zachodu są przetwarzane przez Polsko-Niemiecką Fundację Willigisa Jagera Mądrość Wschodu i Zachodu z siedzibą we Wrocławiu przy ul. E.Orzeszkowej 40/8, wpisaną do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m. Wrocławia we Wrocławiu, XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000414484, NIP: 8992734820 , REGON: 021840637.

Dane osobowe, które Klient nam powierza, w szczególności imię, nazwisko, adres, adres poczty elektronicznej, numer telefonu, przetwarzane są w różnych celach:

1. w zakresie niezbędnym do nawiązania, ukształtowania treści, zmiany, rozwiązania i prawidłowej realizacji usług świadczonych drogą elektroniczną i realizacji składanych przez Klienta zamówień;

2. w celu realizacji składanych przez Klienta zamówień na produkty znajdujące się w asortymencie Księgarni Mądrość Wschodu i Zachodu;

3. w celu rozpatrywania składanych przez Klienta reklamacji oraz zwrotu świadczeń w przypadku odstąpienia od umowy (zwrotu towaru);

4. jeżeli Klienta wyrazi zgodę na otrzymywanie od Ksiegarni informacji marketingowych, w tym przesyłanie przez nas drogą elektroniczną informacji handlowych, jego dane osobowe będą przetwarzane przez nas również w celu przekazywania informacji o Księgarni, ofercie i promocjach, a także informacji dotyczących produktów i usług podmiotów współpracujących z Fundacją (za naszą wiedzą i wyraźnym przyzwoleniem).

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednakże brak zgody na przetwarzanie przez Księgarnię danych osobowych może uniemożliwić nam świadczenie Klientowi usług drogą elektroniczną oraz dokonywanie przez niego zakupów w Księgarni Madrość Wschodu i Zachodu.

Powierzając nam swoje dane osobowe Klient ma prawo wglądu do nich, prawo żądania ich aktualizacji oraz prawo żądania ich usunięcia. Dane osobowe podane przez Klienta w koncie mogą zostać samodzielnie edytowane i usuwane przez Klienta (zakładka „Twoje konto”). Możesz również zwrócić się do Księgarni z żądaniem usunięcia całego konta poprzez wysłanie stosownej prośby na adres e-mail: kontakt@jagerfundacja.pl z adresu poczty elektronicznej aktualnie zarejestrowanego w Księgarni Mądrość Wschodu i Zachodu. Jeśli Klienta chciałby zrezygnować z otrzymywania newslettera to może to zrobić samodzielnie (zakładka „Twoje konto”, odnośnik „Newsletter”), kontaktując się z nami z adresu poczty elektronicznej aktualnie zarejestrowanego w Księgarni. Informacje o sposobie rezygnacji z newslettera wskazane są również w stopce każdego newslettera.

II. Zasady bezpieczeństwa

Księgarnia Fundacji Mądrość Wschodu i Zachodu zapewnia bezpieczeństwo danych osobowych dzięki odpowiednim środkom technicznym oraz organizacyjnym, mającym na celu zapobieżenie bezprawnemu przetwarzaniu danych oraz ich przypadkowej utracie, zniszczeniu oraz uszkodzeniu. Ponadto dokładamy szczególnej staranności, żeby informacje osobowe były:

-poprawne i przetwarzane w sposób zgodny z prawem,
-uzyskane tylko dla określonych celów i nie przetwarzane dalej w sposób niezgodny z tymi celami,
-adekwatne, odpowiednie i nie nadmiarowe,
-dokładne i aktualne,
-nie przechowywane dłużej niż to konieczne,
-przetwarzane zgodnie z prawami przysługującymi osobom (których dotyczą), w tym zgodnie z prawem do zastrzeżenia udostępniania,
-bezpiecznie przechowywane,
-nie transferowane bez odpowiedniej ochrony.

Nick oraz adres e-mail podany przez Klienta jako publiczny będzie widoczny dla wszystkich osób korzystających z Księgarni Mądrość Wschodu i Zachodu. Jeśli Klient nie chce udostępniać danych osobowych nieograniczonemu kręgowi osób, nie powinien podawać ich jako publicznych.

Dla bezpieczeństwa należy pamiętać o:

1. ustanowieniu loginu i trudnego, 8-znakowego, alfanumerycznego hasła do konta Klienta uniemożliwiających w prosty sposób odgadnięcie ich przez osoby trzecie. W szczególności zalecamy stosowanie w haśle ciągu znaków i cyfr oraz dużych i małych liter;

2. wylogowaniu się ze strony Księgarni po zakończonej sesji (zakończonych zakupach, dodawaniu wiadomości na forum itp.). Samo wyłączenie okna przeglądarki nie jest równoznaczne z wylogowaniem się ze strony Księgarni. Wylogowanie nastąpi po kliknięciu przycisku „Wyloguj”, który jest umieszczony w prawym górnym rogu strony;

3. zachowaniu loginu i hasła do konta Klienta w tajemnicy, w tym w szczególności o nieprzekazywaniu danych (loginu, hasła) jakimkolwiek osobom trzecim;

4. korzystaniu z programów antywirusowych, w tym regularnym skanowaniu dysków w poszukiwaniu wirusów;

5. korzystaniu ze strony i Księgarni wyłącznie za pośrednictwem zaufanych komputerów, na których zainstalowano wyłącznie sprawdzone oprogramowanie. Korzystanie z cudzych komputerów rodzi ryzyko przechwycenia loginu, hasła lub innych danych, które podajesz;

6. jeśli jednak korzystasz ze strony lub Księgarni za pomocą obcego komputera, np. w kafejce internetowej, pamiętaj o tym, aby nie zapamiętywać danych na komputerze i usunąć historię przeglądanych stron.

III. Informacje techniczne

a) Pliki niezbędne do działania Księgarni - pliki te umożliwiają prawidłowe działanie Księgarni, logowanie do Księgarni, nawigowanie po Księgarni, dokonywanie zakupów oraz pobieranie z Księgarni zakupionych plików. Bez ich zapisania na Twoim urządzeniu korzystanie z Księgarni jest niemożliwe;

b) Pliki zapewniające bezpieczeństwo transakcji dokonywanych w obrębie Księgarni. Brak tych plików uniemożliwi bezpieczne dokonanie transakcji;

c) Pliki statystyczne - umożliwiają zbieranie przez nas informacji statystycznych na temat sposobu korzystania z Księgarni;

d) Pliki funkcjonalne - pliki umożliwiające zapamiętanie Twoich ustawień i preferencji. Dzięki zapisaniu tych plików na Twoim urządzeniu m. in. nie będziesz musiał każdorazowo wpisywać loginu i hasła, zostaną Ci wyświetlone produkty dostosowane do Twoich zainteresowań itp.;

e) Pliki reklamowe - pliki umożliwiające otrzymanie spersonalizowanej reklamy. Pliki te mogą być wykorzystywane przez Księgarnię lub przez współpracujące z Księgarnią podmioty świadczące usługi reklamowe, dzięki czemu może zostać wyświetlona Ci reklama dostosowana do Twoich zainteresowań, a ilość wyświetleń reklamy może być limitowana dzięki czemu reklamy będą mniej uciążliwe itp.

f) Pliki społecznościowe – umożliwiające integrację serwisów społecznościowych (m. in. Facebook, Google+, Pinterest), z których korzystasz, z Księgarnią.

Co zrobić, jeśli Klient nie zgadza się na zapisywanie plików na swoim urządzeniu?

Najczęściej ustawienia przeglądarki domyślnie dopuszczają zapisywanie plików cookie. Jeżeli Klient nie zgadza się, na zapisywanie tych plików na swoim urządzeniu, musi odpowiednio zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Zmiana może polegać na niezapisywaniu plików cookie na jego urządzeniu, bądź na każdorazowym informowaniu go o zapisaniu danego pliku na jego urządzeniu. Klient może również za każdym razem po wizycie w Księgarni usuwać pliki ze swojego urządzenia. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookie dostępne są w ustawieniach oraz w sekcji "Pomoc" przeglądarki internetowej. Proszę jednak pamiętać, że ograniczenia w stosowaniu plików cookie mogą utrudnić lub uniemożliwić korzystanie ze Księgarni.

Ustawienia przeglądarki urządzenia Klienta pozwalające na zapisywanie plików oznaczają, że wyraża on zgodę, aby pliki te zapisywane były na jego urządzeniu.

IV. Postanowienia końcowe

W związku z ciągłym rozwojem i postępem techniki zasady określone w niniejszym dokumencie mogą ulec zmianie. O zmianie tych zasad Klient zostanie poinformowany z odpowiednim wyprzedzeniem, nie później niż na 7 dni przed ich wprowadzeniem, poprzez zamieszczenie nowej treści niniejszego dokumentu na stronie internetowej

Data ostatniej aktualizacji Polityki 22.12.2016