Wczesna trauma. Rozpoznawanie i uwalnianie red. Franz Ruppert

Dostępność: średnia ilość

Ludzie mogą doświadczać traumy już przed narodzinami, w ich trakcie lub krótko po przyjściu na świat. Jest to trauma, której często zupełnie nie pamiętamy, ale nosimy ją w swoim ciele, w komórkach i - co istotne -  warunkuje ona nasz sposób myslenia i zachowania.

Redaktor książki Franz Ruppert mówi: Ten, kto zajmuje się w terapii wszelkimi możliwymi problemami swojego dzieciństwa, młodości, partnerstwa czy pracy, ale nie zajął się jeszcze czasem sprzed swoich narodzinoraz doświadczeniami swojego porodu, ma kluczowe kwestie przed sobą.

Książka uświadamia w jaki sposób traumatyzacja przenosi się z pokolenia na pokolenie i sprawia, że relacje w rodzinie i poza nią w znacznym stopniu zazynają się charakteryzować dynamiką ofiara-sprawca. Pokazuje także, że w wielu przypadkach prawdziwe przyczyny zachowania tak zwanych trudnych dzieci leżą najczęściej w historii poprzednich pokoleń, które doświadczyły trauatycznych przeżyć.

Profesor Rupper przekonuje, że: Wszystko, czego dziecko dośwadcza do momentu narodzin, magazynuje się w jego ciele, w jego komórkach i układzie nerwowym i współtworzy w psychice przyszłe wzorce reakcji emocjonalnych i schematy zachowania.

Franz Rupper - dyplomowany psycholog, psychoterapeuta, jest profesorem na Katholische Stiftungsfachhochschule w Monachium oraz prowadzi własną praktykę. Autor licznych publikacji dotyczących tematu traumy i pracy ustawieniowej, będących centralnym punktem jego zawodowych zainteresowań. Prowadzi w Niemczech i na całym świecie regularne grupowe seminaria grupowe dotyczące rozwiniętej przez niego metody terapii traumy.