Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 120,00 zł.
O nas

Właścicielem księgarni jest Fundacja Willigisa Jägera Mądrość Wschodu i Zachodu.

Podstawą działalności Fundacji jest doświadczenie, że wgląd w istotę rzeczy jest dostępny każdemu człowiekowi – niezależnie od jego religii, kultury czy światopoglądu.

Celem Fundacji jest więc promowanie praktyki uważności poprzez pokazanie możliwości łączenia duchowości Wschodu i Zachodu, a szczególnie medytacji zen i kontemplacji chrześcijańskiej.

Praktyka obecności, proponowana w ramach założonej przez Willigisa Jägera świeckiej linii zen „Pusta Chmura”, jest przystosowana do codziennego życia współczesnego człowieka i daje możliwość doświadczenia wglądu w Rzeczywistość bez konieczności rezygnacji z życia rodzinnego i zawodowego.

Nasze zrozumienie zachodnio –wschodniej mądrości bazuje również na philosophia perennis (łac. filozofia wieczysta), która przejawia się w integralnym sposobie myślenia i działania. Istotną częścią tej wizji jest dialog ze współczesną nauką, jak i integracja działań gospodarczo – polityczno – społecznych. Pragniemy tworzyć platformę do spotkań, wymiany, dyskusji oraz poszukiwania miejsc, gdzie spotyka się duchowość z psychoterapią, kulturą, nauką , biznesem i codziennym życiem.

Kontynuując i rozwijając dorobek Willigisa, Fundacja promuje uważne, świadome i odpowiedzialne życie oraz otwartość na drugiego człowieka, inne wyznania i kultury. Jednocześnie zwraca szczególną uwagę na integrację ciała, psychiki i ducha, jako istotnego elementu profilaktyki zdrowia psychicznego i fizycznego.

Strony fundacji:
Fundacja: www.jagerfundacja.pl